Nyt website? Kontakt Bogen Know Your Onions

Kend dine løg

“Know your onions” er et udtryk for, at kende til sit fag eller i hvert fald at være dygtig til en del af sit fag. Det er en reference til, at en dygtig kok bør kender til de mange muligheder der er i et løg.

Jeg kan godt lide at lave mad, men jeg er ingen kok. Derfor er dette ikke om løg, men om design.

A designer solves problems within a set of constraints

– Mike Monteiro, Design is a Job

Mike Monteiro driver firmaet Mule Design, som holder til i San Francisco. Udover det, så holder han foredrag om design, har skrevet bøger om design, blogger om design og har også en podcast om design. Citatet ovenfor siger meget om hans holdning til design. Og jeg er helt enig.

Design løser problemer og hjælper til at nå mål. Det handler ikke om, hvordan noget ser ud, men, hvordan det virker, hvordan det tiltrækker og guider, hvordan det påvirker.

Miljødesign

Forleden dag var jeg på Svendborg Sygehus for at få taget nogle blodprøver. Levertal m.m. Med et føler man sig gammel. Da jeg kom op i “venteværelset” blev jeg overrasket over rummets design. Det har sikkert været en gammel del af sygehuset, som engang har været udenfor, men idag er der tag over. Belysningen og murværket giver alligevel en følelse af, at man er udenfor.

Min umiddelbare oplevelser var ro og tryghed. Jeg er sikker på, at dette rum er designet til netop dette. Især da man kan forestille sig nogle patienters nervøsitet ved at skulle have taget en blodprøve. Billedet her under giver desværre ikke oplevelsen af at være tilstede der. Men giv dig selv en oplevelse og få taget en blodprøve på Svendborg Sygehus.

Svendborg Sygehus
Svendborg Sygehus

Webdesign

På samme måde skal design til web også løse et problem og / eller nå mål. Et eksempel på godt webdesign er Googles søgemaskine. Formålet for websitets design er, at det skal motivere brugere til at søge informationer. Ud over Googles logo, så falder øjenene hurtigt på det store input-felt på midten af skærmen. Designet er simpel, men det gør det det skal.

Desværre ser jeg ofte også websites, hvor funktionalitet er strøet ud over designet som om, at jo flere ting man kan på et website jo bedre er den. De fleste features kan bruges til noget godt i et design, men kommer an på om det understøtter websitets mål. Her er et par eksempler, hvor god funktionalitet bliver brugt til at lave dårligt design:

Jeg tror bl.a., at det er fordi, at det er så nemt i dag at lave et website med f.eks. WordPress eller Wix. Så nemt, at der idag er mange, der starter små virksomheder op, som sælger websites, men som ikke designer websites. Det gør, at mange bl.a. konkurrerer på features, jo flere jo bedre.

Nyt website?

Det er så populært med lister om alt muligt på nettet, så i den nærmeste fremtid, så vil jeg skrive et indlæg om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal have et nyt website. Og, hvis du selv designer til web, og gerne vil vide mere, så er her den første anbefaling af mange.

Know your onions

Drew de Soto har skrevet serien Know your onions. Første bog i serien handler om grafisk design, hvor i Drew de Soto bl.a. beskriver, hvordan han fik en praktikplads ved et designbureau ved at gemme sin ansøgning i en skotøjsæske med sko til bureauets leder. Anden bog i serien hedder Web design og handler lige netop om dette

Know your Onions – Drew de Soto

Indlæg

Kategorier

EW Webdesign