Nyt website? Kontakt Typografiske Bogstaver - EW Web

Gutenberg

UPDATE!!!

Imorgen, 6. december 2018, udkommer WordPress 5.0 og med det den nye Gutenberg editor. Det er tydeligt, at editoren er inspireret af sider som Medium, hvis editor minder en del om Gutenberg. Personligt synes jeg godt om Gutenberg og vil, i den nærmeste fremtid, selv bruge det på dette website. På trods af dette er der dog stadig mange websites, jeg har lavet tidligere, der gerne skulle have de seneste WordPress-opdateringer, men som ikke skal køre på Gutenberg.


2. august, 2018, blev WordPress version 4.9.8 udgivet. Den kom med valget om man vil holde fast i den traditionelle editor, TinyMCE, eller om man ville prøve den nye editor, Gutenberg. Da jeg selv så den første gang, for et års tid siden, var jeg bekymret for om jeg stadig vil kunne bruge den funktionalitet og de plugins jeg bruger i WordPress, til stadig at kunne udvikle websites i det omfang jeg gør. Især da Gutenberg-editoren vil blive en core feature i WordPress 5.0.

Gutenberg Editor

Gutenberg editoren er en modul-/block-baseret editor, hvor der i udgangspunktet er en masse moduler med på forhånd som f.eks. YouTube-modul, kode-modul m.m. Den er lavet i JavaScript-biblioteket React og bruger WordPress’ rest-API.

Screenshot af Gutenberg-editoren

Nu kom opdateringen til WordPress 4.9.8 så og min første tanke, at alle de sites jeg tidligere har lavet skal fortsætte med at bruge den traditionelle editor. Men på samme tid forsvandt mine bekymringer og tilbage står nu min nysgerrighed. Derfor har jeg kastet mig ud i at bruge Gutenberg fuldt ud i det næste projekt jeg laver. Derfor vil dette post også blive opdateret løbende som jeg får flere erfaringer med Gutenberg og med at udvikle website i WordPress med Gutenberg som editor.

Herunder kan man se en video, hvor jeg prøver Advanced Custom Fields-pluginnet sammen med Gutenberg

WooCommerce

WooCommerce er den måske mest brugte e-handelsløsning til WordPress. WooCommerce understøtter ikke Gutenberg i redigering af varer (i hvert fald ikke ud af boksen), men der er allerede udgivet et plugin der gør, at man kan vise varer på sider og indlæg, hvor man bruger Gutenberg. Holdet bag WooCommerce har udgivet en så kaldt “block”

Ninja Forms

Ninja Forms understøtter også Gutenberg med en block / et modul.

Fremtiden

I fremtiden bliver Gutenberg standard-editoren for WordPress og med den kommer helt sikkert en kæmpe variant af blocks, man kan installere med temaer eller med plugins. Det giver en kæmpe fleksibilitet som jeg ser frem til.

Andre artikler om Gutenberg

Indlæg

Kategorier

EW Webdesign