Nyt website? Kontakt Indlægsbillede med tekst på - er der noget galt med dit webdesign?

Er der noget galt med dit webdesign: Tekst

Tekst har en vigtig funktion. Det er, at det skal læses. Derfor er det vigtigt, at tekst bliver præsenteret / designet, så det er så let og behageligt at læse en tekst som mulig. Hele grunden til, at man bruger tegnsætning og formatering af tekst er for, at tekst er lettere at læse og forstå.

En tidlig tekststil er Scriptio continua, som findes i de fleste, gamle græske og latinske tekster er næsten ulæselig for vores øje dels fordi, at vi ikke har trænet vores øje til stilen og især fordi, at bogstaverne flyder sammen.

Tekst på web

Da de første websider kom på nettet var der kun tekst. Der var ingen billeder og heller ingen stylesheets. Browseren viste en standardskrifttype som man så selv kunne (og stadig kan) ændre størrelse, farve og type på. I dag bliver alt det en del af de webdesigns, der bliver lavet. Der er desværre ikke alt tid fokus på, at tekst skal kunne læses og endnu værre, der er trends i nutidig webdesign, der gør tekst endnu sværere at læse. Her kommer en række eksempler på, hvad der er godt tekstdesign og, hvad der ikke virker.

Tekststørrelse

Tekststørrelse giver måske sig selv. Tekst skal have en størrelse, der er læsbar. Jeg har dog alligevel set en masse eksempler på webdesigns med en for lille tekststørrelse. Tanken bag disse designs er helt klart at en lille tekststørrelse kan se mere elegant ud og mere æstetisk, hvor en stor tekststørrelse kan se klodset ud. Men, hvis designet ødelægger funktionaliteten, så er designet dårligt.

Tekstlængde

For, at tekst bliver så letlæseligt som muligt, så må den også have en længde, der passer. Der er flere måder dette kan gøres på. På dette website har jeg brugt trial and error-metoden (prøv dig frem-metoden). Hvis man vil have noget mere konkret at gå efter, så kan jeg anbefale The Elements of Typografic Style af Robert Bringhurst. Om længde på en tekst skriver han, at alt fra 45 til 75 tegn er en tilfredsstillende tekstlængde, 66 tegn, hvis mellemrum tælles med. Herimellem kan det varierer om det er enkelt eller flere koloners tekst det drejer sig om.

Anything from 45 to 75 characters is widely regarded as a satisfactory length of line for a single-column page set in a serifed text face in a text size. The 66-character line (counting both letters and spaces) is widely regarded as ideal.

Robert Bringhurst

Farver

Farven på tekst er selvfølgelig lige så vigtig som alt tidligere nævnt. Sort på hvid er at foretrække, hvad angår længere tekster. Måske en knækket sort farve, så den ikke står så skarpt, at det sitrer i øjnene. Men ikke grå. Jeg har ofte set websites, hvor tekst bliver næsten ulæseligt fordi, at farven er grå.

Linjehøjde

Linjehøjde på tekst er også en faktor, der spiller ind. Tekst, der står helt tæt sammen er svært at læse og det samme er tekst, hvor linjerne er for langt fra hinanden. Den optimale linjehøjde kan vælges på flere måder. Trial and error er næsten altid en sikker vinder, men, hvis man vil have noget mere konkret, så giver Golden Ration Typography Calculator  et bud her på.

Tekst skal læses

Når alt kommer til alt, så handler det om en ting; kan teksten læses? Og måske er man ikke den bedste til at vurdere dette. Uanset om du er designer, webudvikler eller bare har dit eget website, så spørg folk omkring dig. Spørg de, du gerne vil have til at besøge dit website. Spørg dem du gerne vil sælge dit design til. Spørg dem om de kan læse teksten og, hvad de ellers kan sige om det.

Læs mere

Læs mere om tekst til web:

Indlæg

Kategorier

EW Webdesign